JADŁOSPIS
Miesiąc luty 2024
TERMIN : od dnia26.02.24 do dnia 01.03.24
Dzień tygodnia
|
Śniadanie
|
Owoce , napoje
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
26.02,24
Alergeny
|
Angielka z masłem, , wędlina , papryka, herbata z cytryną , mleko
1,7
|
Owoc
|
pomidorowa z ryżem , makaron z truskawkami i jogurtem naturalnym, kompot
1,7,3,9
|
chleb mieszany z masłem i serkiem śmietankowym, ogórek konserwowy, herbata
1,7
|
WTOREK
27,02.24
Alergeny
|
Płatki kukurydziane na mleku , chałka z masłem i dżemem , herbata z cytryną
1,7,
|
Owoc
|
manna na rosole , kluski śląskie , gulasz wieprzowy , sałatka z ogórka kiszonego i jabłka , kompot
1,7,3,9,
|
kanapka z masłem i serem żółtym, rzodkiewka, herbata owocowa
1,7
|
ŚRODA
28.02.2024
Alergeny
|
Angielka z masłem i wędliną , pomidor , kawa zbożowa , herbata czarna
1,7
|
Owoc
|
zupa koperkowa , ryż z kurczakiem po chińsku , kompot
1,7,9
|
kanapka z masłem i pastą jajeczną ze szczypiorkiem , rzodkiewką , herbata biała
1,,3,7
|
CZWARTEK
29.02.2024
Alergeny
|
płatki owsiane na mleku , bułka kajzerka z masłem i serkiem waniliowym, herbata z cytryną
1,7
|
Owoc
|
Rosół z makaronem, potrawka , ziemniaki , marchewka z groszkiem , kompot
1,7,9
|
pieczywo mieszane z masłem i szynką , sałata mix, pomidorki koktajlowe , herbata
1,7,
|
PIĄTEK
01.03.2024
Alergeny
|
Angielka z masłem i twarożkiem ze szczypiorkiem , kakao, herbata z cytryną
1,7
|
Owoc
|
Barszcz czerwony z ziemniakami , placuszki z jabłkiem , komot
1,3,7,9
|
mus owocowy , ciastko
1,7
|
ALERGENY
*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.
UWAGA:
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
|