strona główna
Jadłospis Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 17 września 2018 20:12

 

JADŁOSPIS

Miesiąc :  luty 2020

TERMIN :  od dnia.03.02.20 do  dnia 07.02.20

 

Dzień tygodnia

Śniadanie

Owoce , napoje

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

03.02.2020

Alergeny

Angielka z masłem i szynką, pomidor, kakao, herbata z cytryną

 

 

1,7

Owoc

 

Zupa pomidorowa z ryżem

Prażucha z mięsem , ogórek konserwowy, kompot

 

1,7,9,10

 

Chleb mieszany z masłem i twarogiem ze szczypiorkiem, herbata czarna

 

1,3,7

WTOREK 04.02.2020

Alergeny

Płatki jęczmienne na mleku, rogal z masłem i dżemem, herbata z cytryną

 

 

1,7,

Owoc

 

Zacierki na rosole, kotlet mielony z ziemniakami, brokuł, kalafior, kompot

 

 

1,3,7,9

Pieczywo mieszane z masłem i wędliną, pomidor, herbata owocowa

 

1,7

ŚRODA

05.02.2020

Alergeny

Bułka  z masłem , parówka na ciepło, ketchup, herbata , kakao

 

 

1,7,

Owoc

Zupa szczawiowa z jajkiem z ziemniakami, ryż z mięsem i warzywami, kompot

 

1,3,7,9

Budyń waniliowy z sokiem, banan

 

 

1,7,

CZWARTEK

06.02.2020

Alergeny

Płatki ryżowe na mleku, angielka z masłem i serkiem Twój Smak, ogórek kiszony, herbata z cytryną

 

1,7

Owoc

 

Zupa jarzynowa, kotlet z piersi kurczaka  z ziemniakami, surówka z czerwonej kapusty, kompot

 

1,3,7,9,

Kanapka z masłem i miodem, sok jabłkowy

 

 

1,7,

PIĄTEK

07.02.2020

Alergeny

Bułka z masłem i jajkiem gotowanym, sałata, herbata czarna, kawa mleczna

 

1,3,7,

Owoc

 

 

 

Manna , ryba miruna  duszona , ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej , kompot

 

1,3,4,7,9

Jogurt owocowy, wafel ryżowy

 

 

1,7,

 

 


*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

ALERGENY

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Poprawiony: poniedziałek, 03 lutego 2020 13:02