Procedura bezpieczeństwa pracy kuchni i wydawania posiłków |
|
czwartek, 27 sierpnia 2020 21:40 |
Procedura bezpieczeństwa pracy kuchni i wydawania posiłków
- Personel kuchenny i pracownicy administracji powinni ograniczyć kontakty z dziećmi oraz nauczycielami.
- Odległość między stanowiskami pracy w kuchni przedszkolnej powinna wynosić co najmniej 1,5 m.
- Jeżeli zachowanie warunku, o którym mowa w ust. 2 jest niemożliwe, wówczas pracodawca zapewnia środki ochrony osobistej w postaci masek, przyłbic, rękawic ochronnych, fartuchów.
- Szczególną uwagę zwraca się na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
- Posiłki wydawane są z zachowaniem zasad higienicznych . Pracownicy kuchni przygotowują posiłki na wózkach i wydają je na korytarz personelowi obsługi .
- Osoba odpowiedzialna za podawanie dzieciom posiłków zobowiązana jest do przeprowadzenia uprzedniej dezynfekcji powierzchni, na której spożywany jest posiłek, a także sprzętów służących dzieciom do jego spożycia.
- Po każdym posiłku blaty, stoły i poręcze krzeseł są dezynfekowane przez personel sprzątający.
- Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać.
|
Poprawiony: czwartek, 27 sierpnia 2020 21:41 |