W ramach Projektu KIK 34 „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej" realizowanego w naszej placówce nasze przedszkolaki:
- już zostały kucharzami, bowiem przygotowywały sałatki warzywne, galaretki owocowe, szaszłyki owocowe, kolorowe kanapki,
- z zainteresowaniem oglądały przedstawienia i filmy edukacyjne dotyczące np. higieny jamy ustnej, wartości odżywczych owoców i warzyw, bezpieczny przedszkolak na drodze itp.,
- aktywnie uczestniczyły w zabawach badawczych, mających na celu poznanie przez dzieci właściwości odżywczych różnych produktów spożywczych,
- z radością brały udział w spotkaniach integracyjnych dotyczących zdrowego odżywiania się np. Dzień zdrowego odżywiania,
- wykonywały prace plastyczne dotyczące zdrowego żywienia,
- ćwiczyły samodzielne: wykonywanie czynności higienicznych w łazience.
- wielokrotnie brały udział w dyskusjach i pogadankach na temat: zdrowego, żywienia, higieny osobistej, aktywności fizycznej,
- uczestniczyły w codziennej gimnastyce porannej, zabawach ruchowych na sali i powietrzu oraz zajęciach dodatkowych z gimnastyki,
- czynnie brały udział w zajęciach i imprezach mających na celu uświadomienie dzieciom konieczności dbania o zdrowie i wszechstronny rozwój fizyczny np. Dzień Przedszkolaka - zawody sportowe na placu, Święto Pieczonego Ziemniaka – konkurencje sportowe z wykorzystaniem ziemniaków.
W II półroczu roku szkolnego 2013/2014 w naszym przedszkolu rusza koło kulinarne, podczas którego dzieci będą przygotowywały różnego rodzaju potrawy i desery.
|