strona główna wydarzenia Zajęcia kulinarne- robimy masło .
Zajęcia kulinarne- robimy masło . Drukuj Email
Ocena użytkowników: / 2
SłabyŚwietny 
wtorek, 14 kwietnia 2020 08:33

Witajcie !

W tym tygodniu będziemy omawiać temat związany ze zwierzętami wiejskimi oraz produktami , które możemy dzięki nim uzyskać.

Dlatego chcemy wam dzisiaj zaproponować dodatkowe zajęcie, którym będzie zrobienie domowego masła :)


Nasze masło będzie zdrowsze od kupnego, gdyż nie będzie zawierało żadnych konserwantów.

Masło, uważane za najszlachetniejszy z tłuszczów zwierzęcych, jest naturalnym źródłem cholersterolu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina A zawarta w maśle zapewnia dobre widzenie. Z kolei witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i budowy kości. Masło składające się z tłuszczu, białka mleka i wody (bez dodatku tłuszczy roślinnych) stanowi więc idealny dodatek do potraw spożywanych przez dzieci.

Zwolennicy masła i margaryny mogą się ze sobą sprzeczać, który tłuszcz jest zdrowszy dla dorosłych, ale to właśnie masło jest tłuszczem zalecanym dzieciom do 3. roku życia. Masło od kilku dobrych lat wraca więc do łask. Szczególnie w rodzinach, gdzie są małe dzieci

Zanim przystąpimy do robienia masła przypomnijmy nam o podstawowych zasadach bezpieczeństwa związanych z używaniem sprzętu AGD.

* Sprzętu AGD (w naszym przypadku mikser), używamy tylko i wyłącznie w obecności osoby dorosłej

*W momencie używania miksera , jego pozycja powinna być pionowa - mieszadła skierowane w stronę dna miski.

*Nie wkładamy paluszków do obracających się mieszadeł

* Podłączając mikser do kontaktu robimy to suchymi dłońmi

 

A więc do dzieła!


Lista rzeczy niezbędnych do zrobienia masła w domu:

  • śmietana (tłusta, najtłustsza jaką macie)
  • mikser
  • wysokie naczynie do miksowania (Uwaga, będzie chlapało!)
  • sprzęt do odsączenia masła (u nas gęste nylonowe sito + miseczka
Robienie naszego masła rozpoczynamy od tego, by zebrać śmietanę z powierzchni mleka- do tego potrzebne nam jest właśnie mleko prosto od krowy. Ze sklepowym mlekiem nie uda wam się zebrać tej śmietany- ale zamiennie można użyć śmietany 30% ze sklepu.
Zebraną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy na wysokich obrotach.
W pierwszym etapie miksowania otrzymamy puszystą puszystą bita śmietanę, którą musimy miksować dalej aż do momentu gdy zacznie się rozdzielać na masło i maślankę.
Po dłuższej chwili miksowania drobne grudki masła przyczepiają się do mieszadeł miksera, a maślanka chlapie we wszystkie strony – tak właśnie ma być. Miksujemy do momentu gdy dalsze miksowanie nie zmienia konsystencji tego, co powoli przestaje już być zwykłą śmietaną.
Odsączamy masło na sitku i mamy gotowe domowe smarowidło.
Jako bonus za ciężką pracę zajadamy chleb z masłem śmietankowym i popijamy świeżą maślanką
Mam nadzieję, że udało wam się zrobić masło :)
Jeśli tak, zaproponujemy wam również abyście trochę poeksperymentowali ze smakiem,
i zrobili różne smakowe masła.
Oto nasze propozycje !

1. Masło czosnkowe- idealnie nada się na grzanki, lub grillowany chleb.
Składniki
*kilka łyżek masła domowego
* 1-2 ząbki czosnku w zależności od wielkości
* sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny.
Przygotowanie
* Masło przełóż do miseczki i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszaj
* Dodaj sól, pieprz i opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny - wymieszaj
*Posmaruj ulubione pieczywo i zajadaj :)


2. Masło pietruszkowe.
Składniki :
*kilka łyżek domowego masła
*4łyżeczki posiekanej pietruszki
*sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Miękkie masło włóż do miseczki i wymieszaj z dobrze posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie możesz dodać sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Wymieszaj łyżką masło i dodatki – mieszaj tak długo, dopóki wszystkie składniki się połączą.
  • Miseczkę z masłem wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby troszkę stwardniało.
  • Wyjmij z lodówki i uformuj w dowolny kształt np. w cylinder albo kulkę.
  • Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki
3. Masło chrzanowe .

Składniki:
* domowe masło
*ok 4 łyżki chrzanu
*2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
  • Miękkie masło włóż do miseczki i wymieszaj z tartym chrzanem i cytryną.
  • Wymieszaj masło – mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Miseczkę z masłem wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby troszkę stwardniało.
  • Wyjmij z lodówki i uformuj w dowolny kształt np. w cylinder albo kulkę.
  • Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
A jeśli uda wam się coś przygotować, proszę podzielcie się z nami efektami !
Zdjęcia możecie przesyłać na poniższy adres e-mail :
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.