strona główna jadłospis
Drukuj Email

 

JADŁOSPIS

Miesiąc :  luty 2019

TERMIN : od dnia.04.02.19 do dnia 08.02.19

Dzień tygodnia

Śniadanie

Owoce , napoje

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

04.02.2019

Alergeny

Angielka z masłem i szynką, papryka, kawa mleczna, herbata czarna

 

 

1,7

Owoc

Koperkowa

Kluski łyżką kładzione z mięsem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

 

1,3,7,9,

Chleb mieszany z masłem i serem żółtym, pomidor, herbata z cytryną

 

1,3,7

WTOREK 05.02.2019

Alergeny

Płatki kukurydziane na mleku, bułka z masłem i serkiem Almette, herbata czarna

 

1,3,7,

Owoc

Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet mielony z ziemniakami, surówka z marchwi i jabłka, kompot

 

1,3,7,9

Pieczywo mieszane z masłem  i szynką, sałata lodowa, herbata miętowa

 

1,7

ŚRODA

06.02.2019

Alergeny

Angielka z masłem , kiełbasa na gorąco, ketchup, kawa mleczna , herbata z cytryną

 

1,7,

Owoc

 

Zupa fasolowa, ryż ze śmietaną  i musem truskawkowym, kompot

 

 

1,7,9

Chleb mieszany z masłem i jajkiem gotowanym, szczypiorek,  herbata z cytryną

 

1,7

CZWARTEK

07.02.2019

Alergeny

Płatki ryżowe na mleku, chałka z masłem i dżemem, herbata z cytryną

 

1,3,7

Owoc

Brokułowa z groszkiem ptysiowym, schab w sosie  z ziemniakami, buraczki zasmażane, kompot

1,3,7,9,

Chleb mieszany z masłem i wędliną, ogórek kiszony, sok jabłkowy

1,7,

PIĄTEK

08.02.2019

Alergeny

Angielka z masłem i mielonką, rzodkiewka, kakao, herbata z miodem

 

1,7,

Owoc

 

Zupa pieczarkowa z łazankami, ryba miruna  z ziemniakami, surówka z kapusty kiszonej, kompot

 

1,3,4,7,9

Jogurt bananowy, wafel ryżowy

 

 

1

*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

ALERGENY

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.