strona główna jadłospis
Drukuj Email

 

 

JADŁOSPIS

Miesiąc :  kwiecień 2019

TERMIN :  od dnia.01.04.19 do  dnia 05.04.19

Dzień tygodnia

Śniadanie

Owoce , napoje

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

01.04.2019

Alergeny

Angielka z masłem i szynką , pomidor, kawa zbożowa, herbata z cytryną

 

1,7

Owoc

 

Zupa ogórkowa , ryz z musem jabłkowym, kompot

 

 

1,7,9,

Chleb mieszany z masłem i jajkiem, rzodkiewka, herbata miętowa

 

1,3,7

WTOREK 02.04.2019

Alergeny

Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem i serem żółtym, szczypiorek, herbata czarna

 

1,7,

Owoc

banan

Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet z piersi kurczaka, surówka z białej kapusty, kompot

 

1,3,7,9

Pieczywo mieszane z masłem i wędliną, ogórek zielony, herbata z cytryną

 

1,7

ŚRODA

03.04.2019

Alergeny

Angielka z masłem , kiełbaska na gorąco , ketchup, kawa inka, herbata z cytryną

 

1,7,

Owoc

Zupa krem kalafiorowa z grzankami, pulpet w sosie pomidorowym z ziemniakami, kompot

 

1,3,7,9

Jogurt owocowy, ciasto owsiane

 

 

1,7

CZWARTEK

04.04.2019

Alergeny

Płatki kukurydziane na mleku, angielka z masłem i twarogiem, szczypiorek, herbata

 

1,7,

Owoc

 

Grochówka , kluski łyżką kładzione z mięsem, sałatka z ogórka kiszonego i jabłka, kompot

 

1,3,7,9

Rogal z masłem i dżemem, herbata czarna

 

 

1,7,

PIĄTEK

05.04.2019

Alergeny

Kanapka z masłem i pastą z makreli, ogórek konserwowy, kakao, herbata z cytryną

 

1,4,7

Owoc

 

Kapuśniak, pierogi z serem białym , sok jabłkowy

 

 

1,3,7,9

Pieczywo mieszane z masłem i polędwicą miodową, papryka, herbata

 

1,7

 

*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

ALERGENY

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.