strona główna jadłospis
Drukuj Email

 

JADŁOSPIS

Miesiąc :  październik  2018

TERMIN :  od dnia 15.10.18 do  dnia 19.10.18

Dzień tygodnia

Śniadanie

Owoce , napoje

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

15.10.2018

Alergeny

Angielka z masłem i polędwicą, papryka, kawa mleczna, herbata z miodem

 

1,7

Owoc

banan

Zupa jarzynowa, makaron ze śmietaną i truskawkami, kompot

 

 

1,3,7,9,10

Chleb mieszany z masłem i pastą jajeczną, rzodkiewka, herbata z cytryną

 

1,7,3

WTOREK 16.10.2018

Alergeny

Zacierki na mleku, angielka z masłem i dżemem, herbata z cytryną

 

 

1,7,

Owoc

banan

Rosół z makaronem, kotlet z piersi kurczaka z ziemniakami, marchewka mini, fasolka zielona, kompot

 

1,3,9,

Pieczywo mieszane z masłem i serem żółtym, pomidor, herbata z cytryną

 

1,3,7

ŚRODA

17.10.2018

Alergeny

Angielka z masłem i szynką, pomidor, kawa zbożowa, herbata z cytryną

 

1,7

Owoc

jabłko

 

Zupa szczawiowa z jajkiem, ryż z mięsem i warzywami, ogórek konserwowy, kompot

1,7,9,3,10

Kanapka z masłem i twarożkiem ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

1,7,

 

CZWARTEK

18.10.2018

Alergeny

Płatki ryżowe na mleku, chałka z masłem i serkiem Danio, herbata z cytryną

1,3,7,

Owoc

Kapuśniak, bitki wieprzowe z kaszą jęczmienną, sałatka z buraczków, kompot

1,7,9,10,

Chleb mieszany z masłem , parówka z szynki na gorąco, ketchup, sok jabłkowy

1,7,

PIĄTEK

19.10.2018

Alergeny

Bułka z masłem i jajkiem gotowanym, szczypiorek, kakao, herbata z cytryną

1,3,7,

Owoc

banan

Manna , ryba duszona z koperkiem z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

1,3,9,7,4

 

 

Kisiel truskawkowy z ciastkiem owsianym

 

1,7,

 

 


*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

ALERGENY

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.