strona główna jadłospis
Drukuj Email

 

 

JADŁOSPIS

Miesiąc :  czerwiec 2019

TERMIN: od dnia 10.06.19 do dnia 14.06.19

Dzień tygodnia

Śniadanie

Owoce , napoje

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

10.06.2019


Alergeny

Angielka z masłem i pastą jajeczną, szczypiorek, herbata z miodem i cytryną

 

1,7

Owoc

 

Krupnik z kaszy, placuszki z jabłkiem, kompot

 

1,3,7,9,

Chleb mieszany z masłem i szynką, pomidor, herbata miętowa

 

1,7

WTOREK

11.06.2019

 

Alergeny

Płatki ryżowe na mleku, rogal z masłem i dżemem, herbata z cytryną

 

1,7,

Owoc

 

Zupa pieczarkowa z makaronem, kotlet mielony z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

1,3,7,9

Chleb mieszany z masłem i serem żółtym, ogórek zielony, herbata owocowa

 

1,7

ŚRODA

12.06.2019

 

Alergeny

Bułka z masłem i wędliną, papryka, kawa Inka, herbata czarna

 

1,7,

Owoc

Botwinka, kaszotto z warzywami i mięsem drobiowym, ogórek małosolny, woda z miętą i cytryną

 

1,7,9

Kanapka z masłem i serkiem białym, rzodkiewka, herbata

 

1,7,

CZWARTEK

13.06.2019

 

Alergeny

Płatki kukurydziane na mleku, angielka z masłem i serem żółtym, sałata masłowa, herbata z cytryną

1,7,

Owoc

 

Rosół z makaronem, potrawka z kurczaka z ziemniakami, fasolka szparagowa, brokuły gotowane, kompot

1,7,9

Bułeczka drożdżowa, sok jabłkowy - gruszkowy

 

 

1,7

PIĄTEK

14.06.2019

 

Alergeny

Bułka z masłem, parówka z szynki na ciepło, kakao, herbata z miodem

 

1,7

Owoc

 

Manna, ryba po grecku z ziemniakami, kompot

 

1,3,4,7,9

Jogurt owocowy, ciastko owsiane

 

1,7

 

*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

ALERGENY

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.