strona główna jadłospis
Drukuj Email

 

JADŁOSPIS

Miesiąc :  październik 2020

TERMIN :  od dnia.19.10.20 do  dnia 23.10.20

 

Dzień tygodnia

Śniadanie

Owoce , napoje

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

19.10.2020


Alergeny

Angielka z masłem i serem żółtym, ogórek kiszony, herbata z cytryną

 

1,7

Owoc

 

Zupa kalafiorowa, kluski łyżką kładzione z mięsem, surówka z kiszonej kapusty, kompot

 

1,3,7,9,

Chleb mieszany z masłem , parówka na ciepło, ketchup, herbata owocowa

 

1,7

WTOREK

20.10.2020


Alergeny

Zacierki na mleku, bułka z masłem i serkiem almette, herbata z cytryną

 

 

1,7

Owoc

sok

 

Krupnik z ryżu, kotlet z piersi , ziemniaki, surówka z jabłka i marchwi, kompot

 

 

1,3,7,9

Chleb mieszany z masłem i wędliną, pomidor, herbata miętowa

 

 

1,7

ŚRODA

21.10.2020


Alergeny

Bułka z masłem i pastą jajeczną, szczypiorek, , kakao, herbata z cytryną

 

1,3,7

Owoc

Kapuśniak , risotto , kompot

 

 

1,3,7,9

Jogurt owocowy, biszkopt

 

 

1,7,

CZWARTEK

22.10.2020

 

Alergeny

Płatki ryżowe na mleku, rogal z masłem i miodem, herbata z cytryną

 

 

1,7

Owoc

banan

Barszcz ukraiński , bitki wieprzowe, kasza gryczana, surówka z czerwonej kapusty, kompot

 

1,3,7,9,

Kanapka z masłem i twarożkiem, rzodkiewką, herbata żurawinowa

 

 

1,7,

PIĄTEK

23.10.2020


Alergeny

Bułka z masłem i szynkową , sałata mix kawa mleczna, herbata czarna

 

1,3,7,

Owoc

banan

 

Zacierki na rosole, ryba miruna duszona z koprem ,ziemniaki, mix warzyw, kompot

 

1,3,4,7,9

Pieczywo mieszane z masłem i dżemem, herbata owoce leśne

 

1,7,

 


*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

ALERGENY

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.