strona główna jadłospis
Drukuj Email

 

JADŁOSPIS

 

Miesiąc :styczeń  2022

TERMIN :  od dnia 24.01.22 do  dnia 28.01.22

 

Dzień tygodnia

Śniadanie

Owoce , napoje

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

24,01,22

Alergeny

Kanapka z masłem i szynką wiejską ,ogórek , kawa zbożowa , herbata czarna

1,7

Owoc

Krupnik z kaszy, makaron z serem białym i śmietaną, kompot

1,7,3,9

Pieczywo mieszane z pastą jajeczną , szczypiorek,  herbata owocowa

1,7,4

WTOREK

25,01.22

Alergeny

Płatki ryżowe na mleku, bułka z masłem i serem żółtym, herbata biała z cytryną

1,7,

Owoc

 

Kalafiorowa , spaghetti z sosem bolognesse, kompot

 

1,7,3,9,

Kanapka z masłem i szynką, pomidor, herbata miętowa

 

1,7

ŚRODA

26.01.2022

Alergeny

Angielka z masłem , parówka na ciepło, ketchup, kakao, herbata z cytryną

 

1,7

Owoc

Barszcz czerwony z ziemniakami,

Kaszotto( filet indyczy , warzywa) ogórek kiszony, sok

 

1,7,9

Galaretka owocowa,  biszkopt

 

 

 

1,7

CZWARTEK

27.01.2022

Alergeny

Płatki jęczmienne na mleku, rogal z masłem i dżemem, herbata z miodem i cytryną

1,7

 

Owoc

Zacierkowa, pulpet w sosie pieczarkowym ,ziemniaki, bukiet warzyw( marchew, brokuł, kalafior) kompot,

1,7,3,9

Jogurt owocowy, chrupki kukurydziane

 

1,7,

 

 

PIĄTEK

28.01.2022

Alergeny

Bułka kajzerka z masłem ,  twarożek z rzodkiewką, kawa inka, herbata

 

1,7

 

Owoc

 

Koperkowa, paluszki rybne , ryż, surówka z kiszonej kapusty, kompot

 

1,4,7

 

 

Kisiel , ciastko owsiane

 

 

1,7

 

 

 

ALERGENY

*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.