JADŁOSPIS
Miesiąc :styczeń 2022
TERMIN : od dnia 24.01.22 do dnia 28.01.22
Dzień tygodnia
|
Śniadanie
|
Owoce , napoje
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
24,01,22
Alergeny
|
Kanapka z masłem i szynką wiejską ,ogórek , kawa zbożowa , herbata czarna
1,7
|
Owoc
|
Krupnik z kaszy, makaron z serem białym i śmietaną, kompot
1,7,3,9
|
Pieczywo mieszane z pastą jajeczną , szczypiorek, herbata owocowa
1,7,4
|
WTOREK
25,01.22
Alergeny
|
Płatki ryżowe na mleku, bułka z masłem i serem żółtym, herbata biała z cytryną
1,7,
|
Owoc
|
Kalafiorowa , spaghetti z sosem bolognesse, kompot
1,7,3,9,
|
Kanapka z masłem i szynką, pomidor, herbata miętowa
1,7
|
ŚRODA
26.01.2022
Alergeny
|
Angielka z masłem , parówka na ciepło, ketchup, kakao, herbata z cytryną
1,7
|
Owoc
|
Barszcz czerwony z ziemniakami,
Kaszotto( filet indyczy , warzywa) ogórek kiszony, sok
1,7,9
|
Galaretka owocowa, biszkopt
1,7
|
CZWARTEK
27.01.2022
Alergeny
|
Płatki jęczmienne na mleku, rogal z masłem i dżemem, herbata z miodem i cytryną
1,7
|
Owoc
|
Zacierkowa, pulpet w sosie pieczarkowym ,ziemniaki, bukiet warzyw( marchew, brokuł, kalafior) kompot,
1,7,3,9
|
Jogurt owocowy, chrupki kukurydziane
1,7,
|
PIĄTEK
28.01.2022
Alergeny
|
Bułka kajzerka z masłem , twarożek z rzodkiewką, kawa inka, herbata
1,7
|
Owoc
|
Koperkowa, paluszki rybne , ryż, surówka z kiszonej kapusty, kompot
1,4,7
|
Kisiel , ciastko owsiane
1,7
|
ALERGENY
*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.
UWAGA:
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
|