strona główna jadłospis
Drukuj Email

 

JADŁOSPIS

Miesiąc :  grudzień  2018

TERMIN :  od dnia 10.12.18 do dnia 14.12.18

Dzień tygodnia

Śniadanie

Owoce , napoje

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

10.12.2018

Alergeny

Bułka z masłem i szynkową, papryka , kakao, herbata z cytryną

 

1,7,

Owoc

Zupa koperkowa, ryż ze śmietaną i musem jabłkowym, kompot

 

 

1,7,9,

Chleb mieszany z masłem i pastą jajeczną ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

 

1,3,7

WTOREK 11.12.2018

Alergeny

Płatki ryżowe na mleku, angielka z masłem ,twarożek ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

 

1,7,

Owoc

Zupa pomidorowa z makaronem , kotlet schabowy z ziemniakami, marchewka z groszkiem, kompot

 

1,3,7,9,

Pieczywo mieszane z masłem i szynką, sałata lodowa, herbata miętowa

 

1,7

ŚRODA

12.12.2018

Alergeny

Angielka z masłem , kiełbaska na gorąco, ketchup, herbata z cytryną, kawa mleczna

 

1,7,

 

Krupnik z ryżu, placki ziemniaczane , kompot

 

 

1,7,9,3

Kanapka z masłem i serem żółtym, ogórek kiszony, herbata czarna

 

1,7,

CZWARTEK

13.12.2018

Alergeny

Chałka z masłem i miodem, płatki kukurydziane na mleku, herbata z cytryną

1,7,

Owoc

Rosół z makaronem, kurczak pieczony z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

1,7,9

 

Chleb mieszany z masłem i mielonką, pomidor, herbata z cytryną,

1,7,

PIĄTEK

14.12.2018

Alergeny

Bułka z masłem i pastą z makreli, kawa mleczna, herbata z cytryną

 

1,7,4,

Owoc

 

Barszcz czerwony z ziemniakami, pierogi z mięsem, kompot

 

1,3,7,9,

Bułka drożdżowa, sok jabłkowy

 

 

1,3,

 

*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

ALERGENY

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.