strona główna jadłospis
Drukuj Email

 

JADŁOSPIS

Miesiąc luty 2024

TERMIN :  od dnia26.02.24 do  dnia 01.03.24

 

Dzień tygodnia

Śniadanie

Owoce , napoje

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

26.02,24

Alergeny

Angielka z masłem, , wędlina , papryka, herbata z cytryną , mleko

1,7

Owoc

pomidorowa z ryżem , makaron z truskawkami i jogurtem naturalnym, kompot

1,7,3,9

chleb mieszany z masłem i serkiem śmietankowym, ogórek konserwowy, herbata

1,7

WTOREK

27,02.24

Alergeny

Płatki kukurydziane na mleku , chałka z masłem i dżemem , herbata z cytryną

1,7,

Owoc

 

manna na rosole , kluski śląskie , gulasz wieprzowy , sałatka z ogórka kiszonego i jabłka , kompot

1,7,3,9,

kanapka z masłem i serem żółtym, rzodkiewka, herbata owocowa

 

1,7

ŚRODA

28.02.2024

Alergeny

Angielka z masłem i wędliną , pomidor , kawa zbożowa , herbata czarna

 

1,7

Owoc

zupa koperkowa , ryż z kurczakiem po chińsku , kompot

1,7,9

 

kanapka z masłem i pastą jajeczną ze szczypiorkiem , rzodkiewką , herbata biała

 

1,,3,7

CZWARTEK

29.02.2024

Alergeny

płatki owsiane na mleku , bułka kajzerka z masłem i serkiem waniliowym, herbata z cytryną

1,7

 

Owoc

Rosół z makaronem, potrawka , ziemniaki , marchewka z groszkiem , kompot

1,7,9

 

pieczywo mieszane z masłem i szynką , sałata mix, pomidorki koktajlowe , herbata

1,7,

 

 

PIĄTEK

01.03.2024

Alergeny

Angielka z masłem i twarożkiem ze szczypiorkiem , kakao, herbata z cytryną

1,7

 

Owoc

 

Barszcz czerwony z ziemniakami , placuszki z jabłkiem , komot

1,3,7,9

 

 

mus owocowy , ciastko

 

1,7

 

 

 

ALERGENY

*Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

 

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki i produkty pochodne

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka.

 

UWAGA:

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.